Pjazza Tigné 2011

The competition to design twenty or so apartments surrounding Pjazza Tigné, called for bespoke interiors ideally each one different from the other; which would then be sold to the general public. This absence of the end client was our main preoccupation, which we eventually developed into our concept for the project.

So instead of designing the actual interiors, we first designed twenty-two fictional end users; varying from the ‘Seasoned Professional’ to the ‘Solitude Seeker’, the ‘Recently Divorced’, the ‘Eternal Gigolo’ and so on. When we presented this to The client – the marketing manager was enthusiastically on board – happily claiming that he could himself imagine who would be his target buyer.

Each apartment was subsequently given its own distinct personality according to its envisioned user, rather than just its siting and pragmatic planning.

PJAZZA TIGNE SLIDESHOW

The apartments were launched at the end of 2011, and within one year were all sold to the new owners, some of whom, curiously, were very similar to the fictional characters we had initially designed.

Images by Chris Briffa.

 

 

The concept of ‘luxury’ was not simply restricted to a combination of rich materials, but extended to the varying spatial functions.

Living rooms were oriented to maximize Pjazza views, kitchens were moved away from walls to create more social kitchen islands oriented towards living spaces, hallways and double volumes were designed to celebrate art, soaking tubs were moved out of bathrooms and into living spaces.

The craft of construction was celebrated – rough concrete ceilings, walls and beams were left exposed, sometimes suggesting a three dimensional interpretation of Piet Mondrian’s studies of proportions between lines in space.

PJAZZA TIGNE INFO

 

PJAZZA TIGNÉ 2011

The competition to design twenty or so apartments surrounding Pjazza Tigné, called for bespoke interiors ideally each one different from the other; which would then be sold to the general public. This absence of the end client was our main preoccupation, which we eventually developed into our concept for the project.

So instead of designing the actual interiors, we first designed twenty-two fictional end users; varying from the ‘Seasoned Professional’ to the ‘Solitude Seeker’, the ‘Recently Divorced’, the ‘Eternal Gigolo’ and so on. When we presented this to the client – the marketing manager was enthusiastically on board – happily claiming that he could himself imagine who would be his target buyer.

Each apartment was subsequently given its own distinct personality according to its envisioned user, rather than just its siting and pragmatic planning.

PJAZZA TIGNE SLIDESHOW

The concept of ‘luxury’ was not simply restricted to a combination of rich materials, but extended to the varying spatial functions.

Living rooms were oriented to maximize Pjazza views, kitchens were moved away from walls to create more social kitchen islands oriented towards living spaces, hallways and double volumes were designed to celebrate art, soaking tubs were moved out of bathrooms and into living spaces.

The craft of construction was celebrated – rough concrete ceilings, walls and beams were left exposed, sometimes suggesting a three dimensional interpretation of Piet Mondrian’s studies of proportions between lines in space.

PJAZZA TIGNE INFO

The apartments were launched at the end of 2011, and within one year were all sold to the new owners, some of whom, curiously, were very similar to the fictional characters we had initially designed.

PROJECT TEAM: Chris Briffa, Sandro Valentino, Darren Cortis, Marcia Calleja Haber, Francois Mangion, Mark Cassar Desain.

Images by Chris Briffa.