Home in Garden 2005

The first single family house designed in the studio’s earliest days was highly experimental for both client & architect. The clients – the architect’s uncle, his wife and two teenage sons – wanted a compact, three bedroom house, retaining as much garden as possible. Briffa took their brief and pragmatically traced it on the oddly-shaped site, equally dividing space & staircases between indoors & outdoors.

The concept of the scheme attempts to minimise the edge between inside and outside: a challenging notion on an island where the summer heat is most unwelcome indoors. Its south-facing wall, clad with a 14m-long cantilevered steel staircase, creates an alternative access to the bedrooms and the roof, generating individual sleeping units in a garden rather than conventional bedrooms in a house. A layout which fitted well with both teenagers & parents’ privacy concerns.

 

 

 

 

 

Horizontal aluminium louvers protect the house from the summer sun, while aptly allowing the winter sun tanks to their vertical spacing.

The small pool gently slides beside the living space, bringing in dancing reflections of light by day and by night. A small, internal flight of steps sits under a 3-metre skylight and becomes a playful sundial.

21

The kitchen worktop is at the same level as the entry courtyard. The backsplash is a frameless glass that blurs the kitchen top from the courtyard paving.

Sliding doors internally disappear when open and pack externally on the façade. Natural, outdoor materials are mirrored on the interiors: marine pebbles, rough concrete ceilings and crude limestone walls all make their way into the public and private areas.

The clients moved in on the 1st of July 2005 and the air-conditioners have been rarely switched on. With the balmy, cool feeling of being in a garden whilst indoors, the house proved to be a successful climatic design, on both physical and psychosomatic grounds.

Published on various local & international publications, the house was nominated for a design award at Grand Designs in 2006 (UK).

21


Images by Michal Skorupski, Chris Briffa.

 

HOME IN GARDEN 2005

The first single family house designed in the studio’s earliest days was highly experimental for both client & architect. The clients – the architect’s uncle, his wife and two teenage sons – wanted a compact, three bedroom house, retaining as much garden as possible. Briffa took their brief and pragmatically traced it on the oddly-shaped site, equally dividing space & staircases between indoors & outdoors.

The concept of the scheme attempts to minimize the edge between inside and outside: a challenging notion on an island where the summer heat is most unwelcome indoors. Its south-facing wall, clad with a 14m-long cantilevered steel staircase, creates an alternative access to the bedrooms and the roof, generating individual sleeping units in a garden rather than conventional bedrooms in a house. A layout which fitted well with both teenagers & parents’ privacy concerns.

Horizontal aluminum louvers protect the house from the summer sun, while aptly allowing the winter sun tanks to their vertical spacing.

The small pool gently slides beside the living space, bringing in dancing reflections of light by day and by night. A small, internal flight of steps sits under a 3-metre skylight and becomes a playful sundial.

21

The kitchen worktop is at the same level as the entry courtyard. The backsplash is a frameless glass that blurs the kitchen top from the courtyard paving.

Sliding doors internally disappear when open and pack externally on the façade. Natural, outdoor materials are mirrored on the interiors: marine pebbles, rough concrete ceilings and crude limestone walls all make their way into the public and private areas.

The clients moved in on the 1st of July 2005 and the air-conditioners have been rarely switched on. With the balmy, cool feeling of being in a garden whilst indoors, the house proved to be a successful climatic design, on both physical and psychosomatic grounds.

Published on various local & international publications, the house was nominated for a design award at Grand Designs in 2006 (UK).

Project Team – Chris Briffa, Keith Yeomans. 
Images by Michal Skorupski, Chris Briffa.