Blue Harbour 2013

The apartments at Blue Harbour in Ta’ Xbiex were smartly built with no load-bearing interior walls, which meant it gave prospective buyers a free hand with their preferred layouts.

Our client, living & working between London and Malta, wanted an apartment with a calming Zen-like serenity, where she can switch off from her busy professional life, to practise yoga and meditation.

BLUE HARBOUR SLIDESHOW

So the central aim was to avoid corridors and dark bedrooms at all costs, and to somehow allow natural light to come in from both ends of the apartment, and not just from the marina side.

We achieved this by what we later called the spine of ladders; an inclined shelving and cupboard system, curvaceous on plan, which reached between the living space and the bedroom area. Functions primarily as storage element, it also gently separates the private & public areas of the apartment, with its soft latticework of wood in sharp contrast with the polished grey concrete of the floor.

bath4 BLUE HARBOUR INFO

 

 

 

Y:CBAPROJECTSM11 - Micallef CarolineACADM11 - layered23 Mod

The vignette upon entry to the apartment, is another marked feature. The ironic use of a strip of astro-turf under a large glazed opening with hanging potted plants reinterprets the effect of a patch of garden in front of a house. A seamless wall of white glass with light coming through adds to the feeling of outdoor space.

wc3

The main bedroom suite, almost as large as the entire living room, is a chiaroscuro expression of light oak & black marble. Its centrepiece is a 150×150 island bathtub, which was dressed with a weightless composition of objects: a washand basin & vanity, mirror and wardrobe all cantilevering outwards.

Whilst the client rarely came on site, the project took an astonishing seven months from start to finish, from shell to handover.

 

Images by Chris Briffa, styling by Jennifer Jo Barth.

 

BLUE HARBOUR 2013

The apartments at Blue Harbour in Ta’ Xbiex were smartly built with no load-bearing interior walls, which meant it gave prospective buyers a free hand with their preferred layouts.

Y:CBAPROJECTSM11 - Micallef CarolineACADM11 - layered23 Mod

Our client, living & working between London and Malta, wanted an apartment with a calming Zen-like serenity, where she can switch off from her busy professional life, to practise yoga and meditation.

So the central aim was to avoid corridors and dark bedrooms at all costs, and to somehow allow natural light to come in from both ends of the apartment, and not just from the marina side.

We achieved this by what we later called the spine of ladders; an inclined shelving and cupboard system, curvaceous on plan, which reached between the living space and the bedroom area. Functions primarily as storage element, it also gently separates the private & public areas of the apartment, with its soft latticework of wood in sharp contrast with the polished grey concrete of the floor.

BLUE HARBOUR SLIDESHOW

The vignette upon entry to the apartment, is another marked feature. The ironic use of a strip of astro-turf under a large glazed opening with hanging potted plants reinterprets the effect of a patch of garden in front of a house. A seamless wall of white glass with light coming through adds to the feeling of outdoor space.

wc3

The main bedroom suite, almost as large as the entire living room, is achiaroscuro expression of light oak & black marble. Its centrepiece is a 150×150 island bathtub, which was dressed with a weightless composition of objects: a washand basin & vanity, mirror and wardrobe all cantilevering outwards.

bath4

Whilst the client rarely came on site, the project took an astonishing seven months from start to finish, from shell to handover.

BLUE HARBOUR INFO

PROJECT TEAM: Chris Briffa, Marcia Calleja Haber, Jonathan Farrugia.

Images by Chris Briffa, styling by Jennifer Jo Barth.